Proso seté
Proso, to je základ stravy pro andulky... ale kde se to
bere? jak to vypadá?
co to vůbec je?
(Panicum miliaceum L.)
Hospodářský význam prosa
- Má menší hospodářský význam.
- U nás se pěstuje omezeně.
- Používá se k výživě po oloupání (jáhly) a ke krmení drůbeže
a domácích ptáků.
- Proso je teplomilná
rostlina.
- Je suchomilné a jednoleté.
- Dorůstá výšky
- Má velké ochlupené listy.
- Květenství je lata.
- Plodem je pluchaté zrno.
- HTS 3–10 g.
- Proso se pěstuje v
kuku-řičné a řepařské oblasti.
- Půdy vyžaduje středně těžké hlinité, písčitohlinité a
hlinité.
- Pro dosažení lepšího výnosu vyžaduje zlepšující předplodiny.
- Jako u obilnin minimalizace.
- Minimální zpracování půdy – můžeme buďto provádět setí do
hrubé brázdy pomocí secí kombinace, nebo provést přímé setí do nezpracované
půdy pomocí speciálního stroje.
Výživa a hnojení prosa
- K hnojení můžeme využít kejdu.
- Jinak používáme před setím NPK v dávce 200-300 kg/ha.
- Termín setí je od poloviny dubna.
- Šířka řádků 10-
- Hloubka setí 2-
- Výsevek 20-
Sklizeň prosa
- Sklizeň je obtížná kvůli nestejnoměrnému zrání obilek v
latě.
- Sklízíme, když jsou obilky v horní třetině laty úplně zralé.
- Zrno je ve žluté zralosti.
- Sklízíme přímo nebo dvoufázově.
- Termín sklizně je v září.
- Výnos zrna je 1,3-2,3 t/ha.
